sâmbătă, 8 decembrie 2012

"Tatăl internetului": Trebuie să luptăm pentru libertatea online

   Vinton Cerf este recunoscut la nivel mondial drept „tatăl internetului”. Împreună cu Bob Kahn, el a creat protocoalele şi structura internetului, precum şi primul sistem de e-mail pentru uz comercial. 

   Internetul îi dă putere fiecăruia dintre noi. Să ne facem auziţi, să învăţăm şi să împărtăşim. Astăzi, mai mult de două miliarde de oameni sunt online, adică aproape o treime din planetă. 

   Internetul a devenit unul dintre motoarele economiei secolului al XXI-lea, permiţându-ne tuturor să accesăm o audienţă globală şi, prin intermediul unui click, să putem crea sute de mii de afaceri şi milioane de locuri de muncă.


   Potrivit unui nou studiu al OECD, internetul are un impact major asupra tuturor industriilor, de la Comunicaţii şi industria auto, până la industria alimentară şi retail. Internetul reprezintă cea mai importantă invenţie de la descoperirea tiparului sau a telefonului.   Astăzi, internetul este în pericol. Din cele 72 de state analizate de Open Net Initiative42 de state filtrează şi cenzurează conţinutul internetului În ultimii doi ani, guvernele au conceput 19 legi noi care pun în pericol libera exprimare pe internet. O parte dintre aceste naţiuni încearcă să utilizeze întâlnirea cu uşile închise a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor din Dubai, care se va deschide pe 3 decembrie, pentru a-şi duce mai departe planurile de reprimare. Obişnuite să controleze media, aceste guverne se tem că ar putea pierde în favoarea internetului. Sunt supărate pentru că oamenii pot utiliza internetul pentru a critica guvernele. 


    Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor aduce la un loc autorităţi din lumea întreagă pentru a renegocia un tratat vechi de câteva decenii care se concentrează pe telecomunicaţiile de bază, nu pe internet. Există propuneri din partea statelor participante de a le permite guvernelor să justifice cenzura sau chiar întreruperea accesului la internet făcând referire la amendamente din Regulamentul Telecomunicaţiilor Internaţionale. 
     Mai multe regimuri autoritare propun interzicerea anonimităţii pe internet, făcând mai uşoară arestarea disidenţilor. Alţii au propus mutarea responsabilităţilor sistemului sectorului privat care se ocupă cu gestionarea numelor de domenii sau a adreselor de internet către Naţiunile Unite. Iar alte propuneri prevăd taxarea celor care furnizează conţinut pentru internet pentru a ajunge la publicul din străinătate. 



      Să fim clari: noi nu dorim eradicarea Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor. Dar această agenţie inter-guvernamentală nu este cea potrivită pentru a lua decizii referitoare la internet. În UIT, numai guvernele au drept de vot. Inginerii, companiile şi oamenii care au construit internetul nu au drept de vot.

      Transparenţa şi deschiderea sunt singurele chei către o participare bazată pe informaţii în conceperea legilor.  Conferinţa din Dubai este confidenţială. Considerăm că aceasta reprezintă o mare deficienţă şi un factor inhibitor în dezvoltarea legii. 
   

La Google, noi vedem şi simţim pericolele represiunii conduse de Guverne. Ne desfăşurăm activitatea în 150 de ţări din lume. Serviciile noastre – incluzând „search”-ul, YouTube, Blogger până la G-mail şi Maps – au fost blocate, la un moment dat, în mai mult de 30 de state. 

Nu suntem singurii care se opun acestor măsuri. Utilizatorii, experţii şi organizaţiile din întreaga lume şi-au exprimat opoziţia faţă de justificarea legilor referitoare la internet prin Regulamentul Telecomunicaţiilor Internaţionale.
Cotrolarea internetului de către stat nu numai că nu este necesară, dar va ridica şi preţurile serviciilor şi va încetini dezvoltarea internetului. 

Viitorul internetului nu este unul sigur, iar istoria ne oferă exemple. La numai câteva decenii de la inventarea tiparului de Gutenberg, preoţii şi înaltele clase sociale au restricţionat dreptul de tipărire a cărţilor. 

Istoria este plină de exemple în care guvernele au „protejat” cetăţenii prin cotrolarea accesului la informaţie şi prin interzicerea libertăţii de exprimare. 

Trebuie să ne asigurăm că internetul nu va avea aceeaşi soartă”.